Stichting Bovenwater
Opleiding tot Beroepsduiker
Stichting Bovenwater viert mijlpaal met 10e Beroepsduiker:
een nieuwe start voor ex-gedetineerden.
Heemskerk, 6 juli 2024 - Stichting Bovenwater, in samenwerking met onder andere duikbedrijf Qceas en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, staat op het punt een bijzondere mijlpaal te bereiken: de brevetering van hun 10e deelnemer van de innovatieve Opleiding tot Beroepsduiker. Dit programma biedt ex-gedetineerden en andere moeilijk bereikbare doelgroepen een unieke kans op een nieuwe start en een veelbelovende carrière in de duikindustrie.
John Buwalda, Yoeri van der Lugt en Han van Hapart over dit unieke programma.
Duik terug in de maatschappij
Het programma, geleid door Stichting Bovenwater (onderdeel van Stichting Herstelling), stelt deze bijzondere groep in staat zich te specialiseren in een uitdagend beroep. "We zochten mensen die houden van uitdagingen en niet terugdeinzen voor risicovol werk," zegt John Buwalda, manager programma’s bij Stichting Bovenwater. "Ex-gedetineerden en andere moeilijke doelgroepen passen vaak perfect in dit profiel. De duikopleiding biedt hen niet alleen een vakopleiding, maar ook een weg naar een duurzame carrière en maatschappelijk perspectief. De 1-op-1 begeleiding van de deelnemers wordt verzorgd door mensen met affiniteit voor duiken en een achtergrond bij de Koninklijke Marine. “Begeleiding en coaching die overigens betrekking heeft op alle leefgebieden van de deelnemers. Een baan is natuurlijk mooi, maar als je geen huis, schulden of andere problemen hebt leidt dat natuurlijk af. Daar helpen we hen ook mee," zegt Yoeri van der Lugt (directeur van Stichting Herstelling), die net als John een ook een ervaren duikopleider is.
Een nieuwe start
Het selectieproces voor de duikopleiding is grondig en vereist dat kandidaten bewijzen dat ze sportief zijn en geen watervrees hebben. Deelnemers worden intensief begeleid en getraind door professionals uit de duikindustrie. Van de kleine groep startende kandidaten stromen er vaak meerdere succesvol uit naar werk bij gerenommeerde duikbedrijven zoals Qceas. "De variatie in het werk, van onderhoud aan bruggen en kademuren in Amsterdam tot scheepsberging en onderwaterlassen in Mozambique, maakt dit beroep zeer aantrekkelijk en lucratief," voegt Buwalda toe.
Han van Happert, werkgever bij Qceas, benadrukt het belang van de samenwerking: "We zijn trots op onze rol om ex-gedetineerden en andere moeilijk bereikbare jongeren op te leiden tot beroepsduiker. Het is inspirerend om te zien hoe deze jongeren zich ontwikkelen tot competente professionals die wereldwijd bijdragen aan onze projecten."
Succesverhalen van Pablo en Cees
Pablo, een van de succesvolle deelnemers, groeide op aan zee en belandde na een gevangenisstraf in het programma van Stichting Bovenwater. "Na een gevangenisstraf je specialiseren tot beroepsduiker. Een bijzonder levenspad, kun je toch wel stellen," zegt Pablo. Hij werkt nu aan diverse internationale projecten rondom bruggen en kademuren, waarbij hij zijn vaardigheden inzet die hij tijdens zijn opleiding bij Qceas heeft verworven.
Cees, een andere inspirerende deelnemer, vond na zijn detentie zijn passie voor techniek terug dankzij Stichting Bovenwater. Hij is nu actief in onderwaterlassen en het inspecteren van scheepsrompen. "De kans op opleiding en re-integratie bij duikbedrijf Qceas heeft mijn leven een nieuwe richting gegeven," zegt Cees.
‘Bovenwater’
Voor ex-gedetineerden en andere moeilijk bereikbare groepen biedt deze opleiding niet alleen een nieuwe kans op werk, maar ook een pad naar persoonlijke groei en integratie in de samenleving. "Duiken is echt een lifestyle," zegt Buwalda. "Elke dag is anders, en het werk biedt constant nieuwe uitdagingen."
Voor meer informatie over dit bijzondere traject kunt u contact opnemen met John Buwalda, projectmanager bij Stichting Bovenwater, op 06-23313523.
Commercial Diving
Stichting Bovenwater
Fort bij Veldhuis
Genieweg 1
1967 PS Heemskerk
​
​